نکته‌هایی پراکنده دربارۀ لهجۀ کرمانی و سایر گونه‌های زبانی استان کرمان

از پارسی‌شناسی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

نکته‌هایی پراکنده دربارۀ لهجۀ کرمانی و سایر گونه‌های زبانی استان کرمان nokte-hâ=y-i parâkan-d-e dar-bâre=y-e lahje=y-e kermân-i va (/kermân-i=y-o) sâyer=e gun-e-hâ=y-e zabân-i=y-e Ɂostân=e kermân [اسم خاص] {عربی (نکته، لهجه، سایر) - فارسی}

کتابی گردآوردۀ مجید باغینی‌پور. در پیش‌گفتار کتاب آمده‌است: «... به نظر می‌رسد هر کارِ جدّی را باید زنگِ تفریحی باشد... . این یادداشت‌ها یا به این دلیل در اینجا آورده شده‌اند که در کتاب‌هایِ تألیف‌شده دربارۀ گونه‌هایِ زبانیِ استانِ کرمان نیامده‌اند و یا به این دلیل که نکته‌ای اضافه بر آنچه در آن کتاب‌ها آمده‌است، می‌توان دربارۀ آن‌ها گفت. اقلامی (همچون موارد گردآوری‌شده از اینترنت) هم هستند که تنها به این دلیل در این مجموعه آمده‌اند تا در جایی ثبت شده باشند و مشمولِ گذر زمان و حذف و فراموش شدن (مثلِ مطالبِ گویشیِ وبلاگ‌ها) قرار نگیرند. نهایتاً این اقلامِ گردآوری‌شده را می‌توان زنگِ تفریحی در مطالعاتِ جدّیِ زبان‌شناسیِ گونه‌هایِ زبانیِ استانِ کرمان به حساب آورد... . برایِ آوانویسی و واج‌نویسی از علائمِ پیشنهادی در کتابِ آواشناسیِ استاد یدالله ثمره ... استفاده شده‌است و چون در لهجۀ کرمانی «ق» و «غ» از هم متمایزند، به‌ترتیب از دو علامتِ Q و γ استفاده شده‌است.»

در بخش نخست کتاب در مجموع ٢٢۷ نکته (ص ۱-۱۱۰) به ترتیب حروف الفبا ارائه شده‌اند که از نظر طول مدخل‌گونه‌ها یکدست نیستند و گاه در حدّ معنی واژه یا اصطلاحی هستند و گاه چندین صفحه را در بر می‌گیرند. فهرست منابع (ص ۱۱۱-۱۱۶) و پیوست (ص ۱۱۷-۱٢۷) در پایان کتاب آمده‌اند. در پیوست، فهرستی از واژه‌هایی (همراه با واج‌نویسی و معنی آن‌ها) آمده‌است که در شهر کرمان (و نه استان کرمان) رایج‌اند.


  • منبع:

- باغینی‌پور، مجید (۱۳۹۹). نکته‌هایی پراکنده دربارۀ لهجۀ کرمانی و سایر گونه‌های زبانی استان کرمان. کرمان: خدمات فرهنگی.

مجید باغینی‌پور

دربارۀ نویسنده و فهرست نوشته‌های دیگر وی در پارسی‌شناسی